Sterren spotten

Gisterennacht (de Nacht van de Duisternis), tijdens mijn nachtelijke verkenningen in en rond Halle, kwam ik een groep sterrenspotters tegen met hun indrukwekkende telescopen. Ik geraakte met hen aan de praat en leerde een aantal dingen: duo-sterren, sterrenclusters (de Plejaden waren goed zichtbaar), hoe je sterren kunt fotograferen met speciaal computergestuurde telescopen die de rotatie van de aarde volgen, belichtingstijden die over verschillende nachten verspreid zijn (met soms totale belichtingstijden van twee uren) – om zoveel mogelijk fotonen op de sensor te krijgen, hoe de brandpuntafstand van zo’n telescoop bepaald wordt enz… Ik kreeg ook de maanoppervlakte te zien zoals ik ze nooit eerder gezien had.

Allemaal fascinerende dingen.

Tenslotte heb ik zelf een aantal opnames gemaakt. Hieronder een kort fragment van de nachtelijke hemel met de Plejaden links onderaan te zien en…. een vliegtuig die langzaam wegglijdt…

Het (verschrikkelijk) geluid is dat van de aanpalende Ring autosnelweg… Niets om bij te dromen.

Share the nightproject