Is er een verband tussen de nacht en de stilte?

Misschien wel. Misschien niet.

Op bijna alle plekken waar ik geweest ben om te filmen (ik zou ze eens moeten tellen) heerste er opvallend veel lawaai: voornamelijk van het verkeer op de wegen, de vliegtuigen in de lucht maar ook van industriële infrastructuren en aircosystemen. Zelfs windmolens maken kabaal. Op afgelegen plaatsen voerde de wind er de ruis mee afkomstig van talrijke verre activiteiten… Het was lastig om stille plaatsen te vinden.

Let wel: op zich hoeft de nacht niet stil te zijn… In het oerwoud zijn de nachten niet stil, zoals blijkt uit talrijke klankopnames aldaar.

Maar de stilte is niet alleen een kwestie van geluidsgolven zoals Erling Kagge schrijft in zijn mooi boekje Silence in the age of noise. Stilte moet gecreëerd worden: “Silence is more of an idea. A notion. The silence around us may contain a lot that lies within. A silence which each of us must create. I no longer try to create absolute silence around me. The silence that I am after is the silence within.”

Is nacht ook iets dat je kunt creëren? Of is de nacht enkel een natuurverschijnsel (zoals de wind en de regen en…)? Is stilte een natuurlijk fenomeen? Niet dus.

Het idee van een nacht in onszelf spreekt me erg aan. Misschien is het dat dat ik met dit project tracht te filmen.

Share the nightproject