Naar de aarde luisteren

De aarde beeft constant

Als tweede deel van de voorstelling van “Mikromedas” van Valery Vermeulen en Hiroshi Matoba, kwam de Canadese multimediakunstenaar Herman Kolgen met twee performances een mooie aanvulling hierop geven: “Seismik” en “Aftershock”

Nadat we naar de ruimte hebben gekeken en geluisterd was het de beurt om terug contact te nemen met de aarde.

Op een vreemde manier weet Kogen puur wetenschappelijke data van de seismische activiteiten van de aarde om te zetten in klanken die vooraf opgenomen beelden komen verstoren. Een indrukwekkende prestatie omdat de gegevens in realtime via het internet werden ontvangen en onmiddellijk door Kogen werden bewerkt en geassocieerd werden met de seismische activiteiten die in de zaal zelf zich afspeelden tot akoestische “aardbevingen”.

Herman Kolgen demonstreert na de voorstelling hoe hij zijn instrument bespeelt.

Nonhuman future

“Aftershock” maakte indruk van bij het begin door te verwijzen naar de “nuclear waste” waar we vrolijk over blijven doen maar die op lange en zéér lange termijn (honderdduizende jaren) voor ongeziene problemen zal zorgen. Een termijn die Kogen terecht de “nonhuman future” noemt.

Zonder te vervallen in goedkoop, apocalyptisch doemdenken, is het goed dat een kunstenaar ons er nog eens aan herinnert dat de manier waarmee we op ongeoorloofde manier met energie omspringen ons fataal zal worden.

We treden letterlijk de nacht van de mensheid in. Hier zullen we ons willens nillens moeten op voorbereiden.

Een nieuw signaal over kernafval
Share the nightproject